Menu

Jouw tweede trimester

Het tweede trimester van jouw zwangerschap begint bij 13 weken en duurt tot week 27. Je voelt je beter en de lastige zwangerschapskwalen uit het begin zijn minder.

iStock-1043557094

In deze periode groeit jouw kindje gemiddeld van 7 tot 37 centimeter. Ook je buik groeit en je voelt je kindje bewegen en schoppen. Je kunt met een echo zien of je zwanger bent van een jongen of meisje.

Aan het begin van het tweede trimester regel je een aantal praktische zaken:

  • de aanmelding bij een kraamzorgorganisatie
  • de kinderopvang
  • de erkenning van je kind als je niet getrouwd bent

Meld je aan voor een (online) zwangerschapscursus en bekijk de video ‘Bevallen in het Beatrixziekenhuis’

iStock-1165582200
adult-baby-belly-259363

De verloskundige of de gynaecoloog vertelt je alles wat je wilt weten over borstvoeding en de kinkhoestvaccinatie. In het griepseizoen wordt ook een griepvaccinatie geadviseerd. Waarschijnlijk heb je meer vragen of wil je weten wat je kunt verwachten. Kijk dan hieronder of kijk of jouw vraag bij de veelgestelde vragen staat.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Veelgestelde vragen

  • Wat is bloedarmoede?
    • Last van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of ben je snel kortademig? Dan kun je last hebben van bloedarmoede. Dat betekent dat er te weinig rode bloedcellen in je bloed zitten of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Overigens is meestal je zwangerschap de oorzaak van deze klachten en zijn ze dus onschuldig.
      In de rode bloedcellen zit hemoglobine (Hb). Hb is nodig om zuurstof via het bloed naar de cellen in het lichaam te vervoeren. Het Hb-gehalte is de verhouding tussen de hoeveelheid Hb en de rest van het bloed. Tijdens de zwangerschap is het Hb-gehalte altijd wat lager dan wanneer je niet zwanger bent. Dat komt omdat je in je zwangerschap meer bloed in je lichaam hebt met verhoudingsgewijs meer vocht (plasma) dan rode bloedcellen. Lees hier meer over de oorzaken en wat je kan doen bij bloedarmoede.

  • Geen roze wolk tijdens de zwangerschap......
    • Iedere vrouw heeft tijdens de zwangerschap wel eens last van onzekerheid, twijfels of voelt zich somber. Dat hoort erbij en meestal zijn deze gevoelens tijdelijk. Ongeveer 10 tot 15 procent van alle zwangere vrouwen heeft echter last van psychische problemen. Ze voelen zich regelmatig somber en krijgen soms te maken met een depressie.
      Als je vaak moet huilen, je heel ellendig voelt en je je afvraagt of het leven nog wel zin heeft, is het belangrijk dit te delen. Ook als je dingen niet meer kunt relativeren, je geen plezier hebt in dingen, geen eetlust hebt en alleen maar aan sombere dingen kunt denken, is het tijd om hulp te zoeken. Je kunt altijd bij je verloskundige, gynaecoloog of huisarts terecht voor een doorverwijzing voor goede hulp.

  • Mijn partner en ik zijn niet getrouwd, wat moet ik regelen?
    • Als je in verwachting bent, maar je bent niet getrouwd met je partner, dan kun je voor de geboorte het vaderschap laten registreren bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Dit noemt men erkenning ongeboren vrucht. De erkenning wordt vastgelegd in een akte en geldt alleen voor het kind dat uit de huidige zwangerschap wordt geboren. Dus voor elk volgend kind moet men de erkenning opnieuw regelen. Als je het kind niet voor de geboorte erkent, dan heeft het bij de geboorte geen wettelijke vader. Op de geboorteakte wordt de naam van de vader dan ook niet ingevuld. Op de website van de rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

  • Wat is zwangerschapsdiabetes?
    • Zwangerschapsdiabetes is suikerziekte in de zwangerschap. Er zit dan te veel suiker (glucose) in je bloed. Deze suikerziekte gaat na de bevalling weer over. Vaak merk je zelf niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt. Je kan erop testen in het tweede trimester met een suikertest.
      Zwangerschapsdiabetes komt voor bij ongeveer 1 op de 20 zwangeren. Klik hier voor meer informatie over zwangerschapsdiabetes.

  • Wat moet ik doen als mijn baby anders, minder of niet beweegt?
    • Tot 24 weken
      Niet alle vrouwen voelen al dagelijks leven in hun buik. Heb je na 24 weken je baby nog niet gevoeld? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij luistert naar de harttonen van je kind. Je krijgt een afspraak voor een echo.
      Van 24 tot 28 weken
      In deze periode is het patroon van de bewegingen van je baby per dag nog erg verschillend. Twijfel je of je je baby wel voldoende voelt, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zo nodig krijg je een extra controle.
      Vanaf 28 weken
      Nu moet je de baby elke dag regelmatig kunnen voelen. Als je baby minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om bewegingen in je buik te voelen. Als je op je linkerzij ligt, voel je je baby het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.

      • ga twee uur op je linkerzij liggen
      • voel je minder dan 10 bewegingen deze twee uur of twijfel je over de kracht van de bewegingen en ben je niet gerustgesteld? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht niet tot de volgende dag!
shutterstock_160113911