Praktische zaken
- Kraampakket in huis
Je hebt een kraampakket nodig. Ook als je niet thuis wilt bevallen, komt het pakket van pas in het kraambed. Een kraampakket is meestal gratis te verkrijgen via je zorgverzekeraar en anders te koop bij een apotheek of drogist.
- Bed omhoog
Verhoog je matras tot circa 80 cm. Gebruik hiervoor speciale bedverhogers of bijvoorbeeld bier- of limonadekratten.
- Bescherming van je matras
Bescherm vanaf 37 weken zwangerschap je matras voor het geval je vliezen spontaan breken. Een zeiltje kan wat zweterig zijn of enigszins kraken. Een celstofmatje (uit het kraampakket) onder je hoeslaken -ter hoogte van je billen- is comfortabeler en vaak groot genoeg om het vruchtwater op te vangen. Je kunt het matje eventueel vastplakken met tape om verschuiven te voorkomen.
- Tas voor het ziekenhuis
Zet alvast een tas klaar met spullen die je nodig zult hebben. Denk aan een verschoning en wat toiletspullen voor jezelf, eerste kleertjes voor je kind, je patiƫntenpas van het ziekenhuis, je verzekeringspas, fototoestel en maxi-cosi. Altijd handig zo'n tas als je in het ziekenhuis wilt bevallen of onverwachts naar het ziekenhuis moet.
- Oefenen met de maxi-cosi
Probeer het verstellen van de gordels van de maxi-cosi alvast uit. En kijk hoe je de maxi-cosi veilig in de auto vastmaakt. Het kan geen kwaad om een keer geoefend te hebben.
Jouw bevalplan
Hoe kunnen wij jou helpen om je voor te bereiden op de bevalling? Op de eerste plaats door informatie te geven, zodat je een beetje weet wat je kunt verwachten. Ook geven wij advies over de verschillende houdingen tijdens je bevalling, hoe je je ademhaling onder controle houdt en hoe je om kunt gaan met de pijn. Hoe goed je je kunt ontspannen en hoe je je bevalling ervaart, hangt ook af van je omgeving. Wie wil je bijvoorbeeld graag bij je bevalling hebben? Denk ook aan zaken zoals rust om je heen, muziek op de achtergrond, gedimd licht. Communicatie speelt ook een belangrijke rol tijdens de bevalling, net als het eerste contact met je kindje direct na de geboorte. Dit en alles wat verder in je opkomt als je denkt aan je bevalling, kun je opschrijven in jouw bevalplan.
Wat schrijf je in je bevalplan?
- Waar je wilt bevallen
- Wie er bij de bevalling mogen zijn
- In welke houding je wilt bevallen
- Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
- Of je je baby zelf wilt aanpakken
- Wie de navelstreng door mag knippen
- Of je borstvoeding wilt geven